Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Приетите закони за хората с увреждания не влияят върху средата, която ги ограничава

Капка Панайотова, Център за независим живот и Евгени Митев, председател на УС на фондация "Синергия", Бизнес старт, 10.12.2018

Парламентът вече прие 3 от законите, които засягат хората с увреждания в България, това законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалното предприемачество, но те няма да помогнат за подобряване на живота на хората с увреждания, тъй като не влияят върху средата, а средата е тази, което ограничава възможностите на хората с увреждания. Това каза в коментара си Капка Панайотова, Център за независим живот в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нито Законът за хората с увреждания дава подкрепа за заетост, нито гарантира достъпност на физическата среда, такава, каквато е в момента, нито Законът за личната помощ има някаква подсказка, с която да подкрепя хората с увреждания към активност от тяхна страна. Да не говорим за другите му слабости, много точно беше определен този закон още като беше в проект като прословутото "3 в 1", от една страна е помощ за семействата - където хората с увреждания имат семейства добре, но като нямат какво следва; на второ място това си е чиста социална помощ, именно за семействата; третият компонент е, че просто съхранява статуквото такова, каквото е. Нито тия три закона няма да помогне хората с увреждания да стана по-активни и да влязат на пазара на труда". 

Панайотова каза още, че и двата приети закони - за личната помощ и на майките не са закони на групите хора, за които се отнасят, на Мая Манолова, омбудсмана. Това, което хората, които предтавлява Панайотова смятат, че трябва да се направи, на първо място да се премахне ТЕЛК. "Универсален документ и ключ към всички системи е той. Да се премахне статута на решението, което тръгва от ТЕЛК като универсален ключ и да се премине към много бърза оценка на индивидуалните потребности. И колкото да се твърди, че в закона е въведена оценка на индивидуалната потребност, вчсикво, което сеправи реферира към ТЕЛК - помощи, заетост, мерки за хората с увреждания", посочи Панайотова.

Евгени Митев, председател на УС на фондация "Синергия", коментира трите приети закона за хората с увреждания в предаването "Бизнес старт", като посочи, че е рано да се каже какво ще е действието на законите, те още не са публикувани, а дебатите по приемането им са белязали сложната 2018 година, но надеждите им са големи, че се случва нещо и че промяната е на път да се осъществи.

"Аз съм оптимист за наемането на хора с увреждания от работодателите, регламентирано в един от законите, въпреки, че трябва да се погледне повече и към талантите, не само към уврежданията.  Дефакто доста хора, които имат определена 100 % неработоспособност от ТЕЛК, фактически са работоспособни и биха могли да бъдат част от икономическия живот", каза гостът по повод мерките които бизнесът трябва да изпълни, наемайки хора с увреждания или заплащайки такса от 30% от минималната работна заплата, ако не го направи.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт