Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Приемствеността между Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер е положителна за Европа

Емил Георгиев, политически анализатор, Бизнес старт, 10.12.2018

Емил Георгиев, политически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Георгиев, политически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборът Анегрет Крамп-Каренбауер да поеме лидерството на Християндемократическият съюз (ХДС) в Германия е добър, тъй като това значи, че Ангела Меркел ще успее да приключи мандата си като канцлер. Това е от изключителна важност за Европа и всички страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това мнение изрази Емил Георгиев, политически анализатор, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

На фона на процесите в Европа – Brexit във Великобритания, предстоящите европейски избори и др., новото политическо лидерство в Германия заедно с настоящото политическо лидерство на Франция в лицето на Еманюел Макрон ще трябва да се ангажират с бъдещето на блока. От тази гледна точка, приемствеността между Меркел и Крамп-Каренбауер е важна“.

Георгиев отбеляза, че новият лидер на ХДС всъщност има доста по-консервативна позиция в сравнение с Меркел. Според него това може да доведе до изменения в миграционната политика на Германия, както и в социалната.

Като основна задача пред Крамп-Каренбауер той определи преодоляване на разделението в ХДС. Следващите регионални избори в Източна Германия ще бъдат тест доколко тя е успяла в това си начинание, смята анализаторът.

В краткосрочен план Меркел ще бъде запомнена най-силно с бежанската криза, посочи Георгиев.

От дистанцията на времето вероятно ще се види, че действията на Меркел се оказаха много голямо предизвикателство за Германия, но чрез тях тя спаси по-малки държави, които иначе бяха изправени пред колапс, в това число и България“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт