Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужна или не АЕЦ "Белене" се интерпретира различно, но процедурата за стратегически инвеститор е готова

Калоян Стайков, финансов анализатор ИПИ, Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом", Бизнес старт, 10.12.2018

Три компании проявяват интерес към изграждането на АЕЦ "Белене", това заяви министър Теменужка Петкова в Народното събрание. Процедурата по избор на стратегически инвеститор е готова и ще стартира в началото на 2019, а в края на идната година той ще бъде избран. По темата направи коментар Калоян Стайков, финансов анализатор ИПИ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Като цяло въпросът има ли България нужда от нова ядрена мощност и кога точно ще се появи такава, е въпрос, който всички си задават, но министерството още не е дало отговор. От години се очаква нова енергийна стратегия, която бе възложена на БАН, която трябваше да посочи кога може да се очаква недостиг на електроенергия или въобще дали страната ще развива ядрената енергия. Много е трудно да се каже дали страната има нужда от нова ядрена мощност дали тя ще е нова или ще замества АЕЦ "Козлодуй" или ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. И е странно как при наличие на толкова много въпроси, как сме в готовност вече да обявим процедура за стратегически инвеститори и да започне процедурата", каза Стайков. 

Той определи като странно изявлението на министър Петкова от миналата седмица, че след 2030 г. България ще изпитва недостиг на електроенергия, като се има предвид, че всичкси прогнози за България в този сектор са условни и са доказано неверни. Всички прогнози, които се правят се оказват неточни, включително за търсене на електроенергия. 

"Още през 2002 г., когато правителството вече беше рестартирало АЕЦ "Белене" се говореше, че през 2012 г. страната вече ще изпитва дефицит на електроенергия, затова ние трябва да имаме нова ядрена мощност. Не само, че нямахме нова ядрена мощност през 2012, но и точно тогава имахме рекордно голям излишък на електроенергия. Обратното на прогнозираното. И при наличие на такъв сериозен ръст на нови технологии, е странно как тази прогноза след 10 години ще се изпълни. Това може да стане не във варианта, който правителството си представя. И то поставя една голяма въпросителна върху рентабилността на този проект", каза още Стайков. Той допълни, че всичко около проекта е абсурдно. След като не знаем дали имаме нужда от такава централа, а правителството обябява процедура за инвеститор, не е чудно, че налага неизпълними изисквания пред него, каза още той.

Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на неправителствената организация "Булатом", в която членуват инженерингови, строителни фирми, доставчици на оборудване и експерти в областта на ядрената енергетика, изрази следното становище в ефира на предаването "Бизнес старт":

"Тъй като въпросът е дискусионен и става дума за нещо, което ще се случи в бъдеще, а това е неясно, всеки може да интерпретира нуждата на България от ядрена мощност както му е изгодно. Свидетели сме на разговори от какъв ли не характер, от различни области, с различни специалности и интереси. Нормално е при нагласа, че централата е ненужна да има и такива отговори. Но реалността е друга - преди 2 г. електроенергийната система беше пред колапс, при положение, че по това време на хартия имахме около 10,5 млрд. инсталирана мощност, мегавата, 8 не стигнаха, за да се покрие товара и нямаше откъде да се вземе повече. Преди няколко дни, ако някой беше погледнал какво е производството на електроенергия в България, а има къде да се види, почти цяла България беше в мъгла и т.нар. нови технологии изобщо ги нямаше. Така че, при това положение да се говори дали е нужна или не една базова мощност, каквато покрива товара на електроенергийната система в нормалното й натоварване, е най-малко безотговорно", каза Георгиев.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт