Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сътрудничеството между Русия и ОПЕК създава напрежение в организацията

Стефан Стефанов, инвестиционен анализатор в "Бенчмарк Финанс", Бизнес старт, 07.12.2018

В последно време се наблюдава разкол в ОПЕК. По-малките държави производителки започват да говорят против сътрудничеството между организацията и Русия. През последните месеци Русия и Саудитска Арабия увеличиха значително производството си на петрол. Това каза Стефан Стефанов, инвестиционен анализатор в "Бенчмарк Финанс", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Саудитска Арабия и Русия увеличиха значително своите производствени мощности за сметка на по-малките производителки в ОПЕК. Поради това се създава конфликт, обясни той.

"Делът на Катар в производството на ОПЕК е около 2% - 600 хил. барела на ден. Излизането на страната от организацията няма да окаже сериозно влияние. Но напускането на Катар може да засили желанието за излизане от ОПЕК и на другите по-малки производители".

Стефанов говори и за ролята на САЩ на петролния пазар.

"Доналд Тръмп разчита на ниските цени на петрола за развитието на американската икономика. Преди шистовата революция ръст на цената на петрола от 10 долара водеше до промяна в развитието на БВП на САЩ в рамките на 0.3-0.4%. Страната се превърна от вносител в износител на петрол и в момента влиянието е сведено до 0.1%".

Целия разговор може да проследите във видео материала.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт