Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Платформа за работа ще съдейства на работодателите да стигнат до хората с увреждания

Йордан Димитров, съосновател на платформата Job Care, Бизнес старт, 07.12.2018

Новата платформа за намиране на работа на хора с увреждания таргетира групи от лицата с увреждания, които до този момент липсват на пазара на труда - те нито са заети, нито са безработни. Платформата трябва да ги направи видими за пазара на труда, за работодателите, дори за трудовите посредници и за организациите, които могат да им помогнат за да намерят устойчиво работно място. За платформата разказа Йордан Димитров, съосновател на платформата Job Care, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Новата платформа е разработена в три направления. Първо - създава се пазарно пространство за хората с увреждания, място, където те да се регистрират и да бъдат видяни, второ е специализирана подкрепа за тях, защото тези, които досега не са работили или са извън полезрението на работодателите изискват повече усилия, за да започнат работа. Третото направление е фокусирано към организациите и работодателите, които имат намерение да работят с хора с увреждания, сами да ги търсят, ако тези хора присъстват на тази платформа. С това ще се създаде едно проактивно отношение на работодателите, при недостиг на хора на пазара на труда, това е един резерв, към който те могат да се насочат, но трябва да бъдат активни към него, а не да го чакат да се появи сам", това каза представяйки платформата Димитров.

Една от стратегиите на платформата включва работа с организации на хора с увреждания и с трудови посредници, които да им съдействат за регистрация на платформата, ако собствените им възможности не го позволяват, уточни Димитров. Самата регистрация не е тежка, един от големите дефицити на България за работата с хора с увреждания, е че на практика липсва такава специализация за работа с тях. Докато в развитите западни страни на Европа има цели агенции, включително публични агенции, като нашата агенция по заетостта, които работят само с хора с увреждания, посочи още гостът.

"Няма как един трудов посредник, следвайки едни и същи процеси, с едни и същи инструменти и методи да помогне и на човек с образование и компетентности, който така или иначе ще си намери работа и на човек, който няма образование, квалификация и никога не е работил", коментира гостът липсата на обучени специалисти за работа с хора с увреждания у нас.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт