Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тенденциите към интердисциплинарно образование изискват иновационна методология

Огнян Траянов, председател на БАИТ, Бизнес старт, 06.12.2018

Тенденциите към интердисциплинарно образование изискват иновационна методология, коментира Огнян Траянов, председател на БАИТ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

На първия Национален форум на иновациите образованието в България се обсъдиха бъдещите промени в тази сфера, спомена Огнян Траянов. Голямата промяна идва от това децата да възприемат науката като магия, да разберат ползите от нея посредством визуализации и игри, допълни той.

Винаги ще има лидери в големите градове, но вече и в малките населени места се постигат неимоверни резултати в областта на образованието, стига и там бизнесът да разпознае ползата от сътрудничеството си с даден партньор, поясни гостът. "Програмата за насърчаване на иновативните училища има няколко аспекта – да подсили възможностите за креативност и иновации, давайки шанс за развитие на такъв тип мениджъри. След това е и ролята на тези, които управляват средствата за образование, за да бъдат тези средства оползотворени. Те не са само за закупуване на техника, а и вид инвестиране на друг начин на преподаване. Тенденциите в света се към едно интердисциплинарно образование", уточни Огнян Траянов.

"Обучението по изкуствен интелект включва първо нивото да се дадат достатъчно информация и примери, за да не са те манипулирани от подвеждаща информация. Второто ниво е как специализираните профилирани училища и университети ще създадат кадрите, които пък да създават нововъведения. Навлизането на информационни технологии в училищата в масов мащаб не може да стане, ако разчитаме само на учителите. На учителите трябва да се помага да се адаптират към актуалните иновационни процеси в рамките на методологията на преподаване. Трябва да изградим способности, в които да разпознаваме заложбите в отделните деца, и да направим персонализирано обучение и индивидуални програми. Това се случва чрез специализирани средства, чрез ментори. Те насочват детето как само да постави собствени си ешелони".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт