Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook неправомерно е предоставяла потребителски данни на Netflix и Airbnb

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 06.12.2018

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Facebook Inc. е позволявала на някои компании, включително Netflix и Airbnb, да имат достъп до списъците с приятели на потребителите, след като е прекъснала достъпа до тези данни за повечето други приложения около 2015 г., става ясно от документи, публикувани в сряда от британски депутат, разследващ фалшивите новини и социалните медии. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Стана ясно, че 223 страници вътрешнофирмена комуникация в периода от 2012 г. до 2015 г. между високопоставени служители, включително и основателя и главен изпълнителен директор Марк Зукерберг, предоставят нови доказателства за предишни твърдения, че Facebook е избрала любими компании и е имала отчасти антиконкурентно поведение, добави Попов.

В долната част на всяка страница има надпис "Confidential" или "Highly Confidential", („Поверително“ или „Строго поверително"), но от тази сряда тези документи на американската онлайн мрежа може да бъдат намерени на уебсайта на британския парламент. Парламентаристите разследват как групата се занимава с личните данни на потребителите. А според Деймиън Колинс, председател на комисията, документите показват, че калифорнийският концерн не защитава поверителността на своите потребители“.

Причината за разследването е скандалът около обявилата фалит британска консултантска компания Cambridge Analytica, коментира главният редактор. Тя е създавала профили на интернет потребители за своите клиенти, чрез които рекламодателите да подготвят реклами и е получила незаконно достъп до данните на 87 млн. потребители на Facebook, посочи още той.

Приложение, мини-програма, използвана от някои потребители на Facebook, не само е събирала данните за тях, но и за техните приятели в мрежата. Повечето от тези приятели никога не са давали съгласието си за това“.

Facebook твърди, че подобни практики не са разрешени от 2015 г. насам, каза още Попов.

Документите, публикувани от британския парламент, обаче показват, че Facebook продължава да предоставя достъп до данните на потребителите за определени компании, които са важни за групата като бизнес партньори. Споменатите компании включват Airbnb, доставчикът на транспортни услуги Lyft, Netflix и приложенията за запознанства Badoo и Bumble“.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт