Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дуалното професионално образование в Македония е практически ориентирано

Проф. д-р Синиша Наумовски, изпълнителен директор на Института за бизнес и мениджмънт Хайделберг в Скопие, член на УС на Македонската централна банка, Бизнес старт, 28.11.2018

На Националния бизнес форум 2018 с акцент върху наука, бизнес, образование, работна ръка, който се проведе вчера у нас, бе застъпена и темата за германското професионално образование като фактор за развитие на Балканите. На събитието, организирано от Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес- Обединени бизнес клубове, участие по темата взе проф. д-р Синиша Наумовски, изпълнителен директор на Института за бизнес и мениджмънт Хайделберг в Скопие, член на УС на Македонската централна банка. Той коментира особеностите на германското професионално дуално образование в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"В Македония все още нямаме диверсифицирано образование, по-голямата част от студентите, които завършват в страната имат научно образование, но нямат практическо. Това е една сериозна празнина в македонското образование. И целта на нашия институт е да направи така, че да даде възможност на обучаващите се да получат практически знания. Имаме 20 университета в страната, а за 2 млн. жители това са твърде много университети. Така се създава едно объркване у младите хора къде да изразходят парите си за образование", каза проф. Наумовски.

Инвестицията на германски капитал в Скопие удовлетворява потребността от нови млади, квалифицирани кадри. Това образование има за цел да обучи много млади кадри, които имат възможността да практикуват в Германия. Допълнителната маргинална стойност на института в Скопие е, че преподавателите имат над 10-годишен опит, съобщи професорът.

"Имаме 4 образователни стълба. Първият е образованието чрез семинари и курсове с немски експерти или такива от ЕС. Вторият е електронното обучение и сертифицирането, като имаме 10 програми в списъка ни, сред които управление на риска, банкови сертификации, счетоводство, банкови специалности, и още един интересен сертификат, който е по-скоро в областта на IT програмите - управление на бизнес данни и бизнес информатика".

Гледайте целия разговор по проблемите на професионалното образование във видео материала.

 

.  

Последни новини
Още от Бизнес старт