Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се превърнат ли някои риби в изчезващи видове?

Константин Христов, WWF, Бизнес старт, 09.11.2018

Рибните ресурси, които се вадят от световния океан, далеч не са безкрайни. Тези количества вече са значително изчерпани – за последните 40 години те са намалели почти наполовина. Това каза Константин Христов, WWF, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Христов посочи, че застрашаването на отделните видове риби е валидно до различна степен за някои от тях, други не са засегнати. Потреблението ни на морската храна той определи като неустойчиво.

„Всяка година 171 млн. тона риба се вадят от световния океан. Това ще рече, че до такава степен задоволяваме глада си от морска храна, че не даваме шанс на природата и океаните да я регенерират“.

Като държави, в които свръхуловът е най-осезаем Христов посочи тези от развиващия се свят и поясни, че в държавите членки на Европейския съюз рибното потребление е най-голямо.

Гостът смята, че необходимата промяна трябва да се търси на 3 нива – политическо, от бизнеса, както и от всички потребители.

Преминаването към устойчиво потребление не значи ограничаване на рибното меню, а изборът на подходяща риба, която да не застрашава екосистемата, поясни Христов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт