Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изкуственият интелект намира приложение и в неврогенетиката

Василена Вълчанова, Ratio.bg; Проф. д-р Ален Бюсон, University Grenoble Alpes, Бизнес старт, 09.11.2018

Проф. д-р Ален Бюсон, University Grenoble Alpes. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д-р Ален Бюсон, University Grenoble Alpes. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на технологиите вече даде своето отражение върху невронауката. Най-вече то се отрази върху мозъчното изобразяване, давайки възможност да се наблюдават функциите на мозъка и да се следи как реално работи той. Това каза проф. д-р Ален Бюсон, University Grenoble Alpes, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Като голямото предизвикателство пред невронауката и взаимодействието ѝ с изкуствения интелект Бюсон определи възможността за ранно откритие на заболявания. По този въпрос вече се работи, добави той.

„Новите технологии със сигурност ще спомогнат за ранното прогнозиране на заболяванията. Това може да направи както изкуственият интелект, така и големите масиви от данни. Развитието им вече е факт, данни се събират от цял свят“.

Бюсон посочи, че като термин невропластичността обяснява влиянието на мозъка от различни преживявания и как всъщност използването му го променя. Към момента изследователска група, част от която е и професорът, се занимава с опитите да се разбере как всъщност мозъкът реагира при болестта на Алцхаймер, която пряко влияе на способността ни да генерираме нови спомени, разказа още той.

„Вече знаем, че това е болест, която засяга целия мозък, а не само малка част от клетките в него. Скоро ще може да се предложи нов терапевтичен подход, който да предотвратява развитието на болестта“.

Проф. д-р Ален Бюсон ще бъде част от лекторите на 9-тото издание на Форума за популярна наука, посочи Василена Вълчанова, Ratio.bg. Форумът ще се проведе утре (10.11.2018) в Sofia Event Center, а неговото начало е в 10 часа, добави още тя.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт