Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дигитално-медийната грамотност улеснява комуникацията и разбирането на информация

Петър Кънчев, Центъра за безопасен Интернет, Бизнес старт, 08.11.2018

Дигитално-медийната грамотност улеснява комуникацията и разбирането на информация, коментира Петър Кънчев, Център за безопасен Интернет, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Нуждата от дигитално-медийната грамотност произлиза от цифровите технологии, които допринасят за разбиране на информация и за комуникацията между хората. Нейната рамка включва пет основни компонента – критична оценка и информация, комуникация и сътрудничество, творческо мислене, безопасност".

Изследванията показват, че успешните хора са постигнали своите успехи чрез разрешаване на реални проблеми. Децата се мотивират от това. Тези от тях между 7 и 9-годишна възраст се срещат с непознати от интернет, общуват онлайн с връстници. Прекарват време в социалните мрежи. Трябва да се научат да разпознават проблемите във виртуалния свят, да проверяват настройките си за поверителност.

"Всяка организация си служи с различна дидактика. Тази на Центъра за безопасен интернет е за периода от 1-ви до 4-и клас и как учителите да разработят учебните програми за развиване на дигитално-медийна грамотност. Ние предлагаме децата да намерят информацията в интернет, да оценят източниците и да я синтезират. Конференцията "Как да преподаваме  дигитално-медийна грамотност в училище: практики и методи" е на 10 ноември. Поканили сме и експерти от МОН. Ще дефинираме дигитално-медийната грамотност. Учителите ще разберат, че тя се развива чрез взаимоотношенията с децата, не толкова със средствата на технологиите".

Успешни училища има навсякъде. 97%от децата от България използват интернет. Проблемите са едни и същи. Креативността на учителите може да направи тези методи приложими. Основният съвет към родителите е да разговорят с деца и да поставят правила, но не и ограничения. Игрите развиват дигитално-медийните умения, стига да не се прекалява с тях.
 

Още по темата гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт