Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Консервативен по характер, проектобюджет 2019 няма посока

Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН и доц. Виржиния Желязкова, икономист и преподавател във ВУЗФ, Бизнес старт, 07.11.2018

Консервативен по характер, проектобюджет 2019 няма посока. Това става ясно от коментарите по проекта за бюджет на страната за 2019 от доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН и доц. Виржиния Желязкова, икономист и преподавател във ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Една от важните стъпки, които са предприети в бюджета на държавата за 2019 г. по нещо, което отдавна трябваше да бъде направено, е повишаването на заплатите на учителите". Това каза доц. Виржиния Желязкова, икономист и преподавател във ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"В продължение на много години учителите получаваха много ниски възнаграждения и трябваше да се планира такова увеличение.Това е добра стъпка, засягаща основата на образованието.Като цяло бюджетът е добре съставен, според мен, балансиран, това е един консервативен бюджет според политиката на правителството на  ГЕРБ, така че това е един добър бюджет. Това, което на мен ми се искаше да видя в него е някаква политика, конкретни стъпки за начало на решаване на демографския проблем в България, който е номер едно за нашата страна. За съжаление не ги виждаме, вероятно по-нататък ще се планират".

Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН, подкрепи позицията на доц. Желязкова като цяло по съставения проектобюджет на страната за 2019 г. и уточни:

"Аз споделям позитивите, посочени от доц. Желязкова - виждаме приличен темп на увеличаване на учителските заплати, с 20%, като идеята е през 20121 г. да се постигне удвояване спрямо нивото от 2017г.. Мерките, които са предприети за справяне с демографската криза и с бедността са меко казано "оскъдно разписани", това е големият недостатък на бюджета. Ако погледнете приоритетите в бюджета - те са около стотина страници, но точно в тази част, която касае решаването на демографския проблем и проблема със социалната стратификация, навсякъде се правят препратки към програмата на правителството, но конкретни мерки не можете да видите, а проблемът е осезаем".

Доц. Сарийски изрази мнение, че докато се намери време за решаване на демографския проблем, той"ще ни прегази". Той посочи, че най-важната графика, най-важната променлива на икономиката не е икономическа, а демографска.

"Кой ще потребява, кой ще работи, за кого ще работи утре тази администрация, кого ще пази тази армия, за която се увеличават разходите сега в този бюджет, ако няма едно младо и трудоспособно население? Една държава, ако бъде оставена сама на себе си тя лека полека застарява, ще виждаме едни бюджети, които ще бъдат все по-консервативни, а това е евфемизъм за бюджет, който не прави нищо", коментира недостатъка на проектобюджета доц. Сарийски.  

Гостът посочи още, че "когато се прави бюджет, той трябва да има посока и даде пример от историята с въвеждането на данъка "брада" от Петър |: Той иска мужиците да си махнат брадите, да носят тесни панталони и Русия да се присъедини към Европа. Такова нещо в нашия бюджет не виждаме", каза още доц. Сарийски.

Целия разговор гледайте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт