Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Междинните избори в САЩ: Тест за глобализма като политическа идеология

Петър Кичашки, изп. директор на Институт за модерна политика, Бизнес старт, 06.11.2018

Междинните избори в САЩ обикновено нямат широко отражение в световен мащаб. Важността им за Европа и света ще е фактът, че те ще отчетат дали американците одобряват политиката на Белия дом. Изборите са референдум не толкова за одобрение на американския президент като политическа фигура, колкото за тенденцията за намаляване на глобализма, която въвежда той. Това каза Петър Кичашки, изп. директор на Институт за модерна политика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Глобализмът по принцип е една отиваща си идеология, която обаче има много ресурси – медийно, обществено и политическо влияние. Ако тази тенденция се обърне от резултатите на междинните избори в САЩ, то това ще е индикация, че глобализмът не е толкова отиващ си, колкото много хора смятат“.

Според Кичашки предстоящите междинни избори в САЩ ще са заредени с динамизъм, още повече, че „американският президент до последно провеждаше митинги в цялата страна, за да енергизира електората на Републиканската партия“.

Гостът посочи, че все пак тези избори никога не са имали отношение към преизбирането на даден президент и вероятно и сега няма да повлияят на президентските избори след две години. Икономическите показатели и обещани ползи остават водещи при избора на американските гласоподаватели, каза още той.

„Американският избирател е много прагматичен. Тръмп изглежда изгоден за избирателите, тъй като той проведе множество реформи, които доведоха до невиждан от години икономически прогрес за САЩ“.

Кичашки отбеляза, че традиционно в САЩ повече привърженици печели именно Републиканската партия, но по-активни при даването на гласа си остават тези на Демократическата.

Като една от основните нейни грешки той посочи заговарянето за импийчмънт на президента преди да има налице сериозни причини за това.

„Импийчмънт може да се постигне, когато президентът е направил наистина изключително сериозна грешка. Без да има наличие на такава, разговорите за него отблъскват една голяма част от умерените избиратели, които виждат добрите икономически показатели и ниската безработица и за момента нямат сериозни доводи срещу президента“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт