Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-големият проблем на бюджета ни е свързан с ефективността на разходите

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, Бизнес старт, 23.10.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият проблем на бюджета ни е свързан с ефективността на разходите, коментира Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В проектобюджета за 2019 г. за първи път имаме 6 млрд. нарастване на разходите спрямо предвиденото за предходната година, заяви Любомир Дацов. "Този ръст от 7.6% не е чак толкова много, но не е и малко. Номиналното изменение на БВП е близо 7% - т.е. разходите приблизително са съобразени с ръста на БВП. Но по принцип подобно увеличение на разходите е неразбираемо, тъй като МВФ, ЕК и ОИСР призоваха за внимание, защото кризата идва и е време да се предприемат политики по натрупване на резерви (буфери) за времената, когато икономическият растеж няма да бъде толкова голям, поясни гостът. И добави, че прогнозираният 3.7% икономически ръст за 2019 г. е изключително нисък за България на фона на развити държави като САЩ, които ще направят близо 4% ръст тази година. "Ако Щатите растат с толкова, ние трябва да растем с 10-12% съпоставимо, каза още той.

Близо 1,2 млрд. лв. повече ще бъдат извадени догодина от нашите джобове вследствие на вдигане на данъчно-осигурителната тежест и различни видове такси, съобщава Любомир Дацов. "Разходите ще бъдат близо 2,4 млрд. лв. повече, базирани на нови политики. Има необясними разходи като например такива за създаването на енергийни фондове и за системата за електронните винетки и ТОЛ такси. Т.е. в голяма част нарастването на бюджетните разходи се дължи на икономически елементи и на субсидиите, които рязко скачат в бюджета с около 40%", добави той.

"По принцип в бюджета трябва да има нарастване на работните заплати. Въпросът е да се уточнява основанието за разпределянето на  средствата - защо се дават и какво се постига. Най-големият проблем в бюджета ни е свързан с ефективността на разходите. В много от сферите се вижда липсата на капацитет и знания в държавните органи как трябва да бъде конструирана системата".

Българската икономика поради много причини, включително политически, е силно зависима от случващото се в световната, обяснява Дацов. Забавянето в световната икономика обаче още не е толкова видимо. Поради тази причина продължават прогнозите за нарастване на българския износ, макар и със забавени темпове. Никога досега нивото на усвояване на средства от еврофондовете и ефективността им не е било толкова ниско, допълва бившият зам.-министър на финансите.

"Безработицата в България е просто статистически показател и се мери по определен начин. Той служи за смятането в бюджета на социалните разходи за подпомагане на хората. Заетостта като процент на заетите спрямо активното население обаче е на исторически високо ниво от няколко тримесечия. Основният проблем е, че няма качество на труда. Друг недостатък на бюджета е, че управляващите през данъците и с новата политика нанасят удар на средната класа и качествения труд с вдигане на тавана на осигуровките".

Още по темата очаквайте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт