Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Подобрената покупателна способност засили летните продажби на нови автомобили

Иво Божинов, управител на М Кар София, Бизнес старт, 20.09.2018

В България нехарактерният летен ръст в продажбите на нови автомобили се дължи на подобрената покупателна способност на гражданите и на богатият избор от услуги на финансови институции. Това каза Иво Божинов, управител на М Кар София, дилър на BMW в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Така той коментира данните за 10 % ръст на продажбите на автомобили през юли и 23 % през август, отчетени от Асоциацията на европейските производители. 

"За България причините за нехарактерно високия ръст в продажбите на автомобили през лятото са различни от тези в Европа, те са комплексни. Очевидно става дума за подобрение на покупателната способност на гражданите - има много добри финансови инструменти - кредити, лизинги, оперативен лизинг, който добива все по-голяма популярност при покупката на нови автомобили у нас.Това обуславя нехарктерните за този период високи продажби, за  наша радост".

Лихвите по покупка на автомобили също намаляват и улесняват сделките, каза още гостът. След миналите 5 - 6 години на финансова депресия днес вече самите финансови институции си търсят клиентите. 

"Не си представям как многото туристи, които идват по нашето Черноморие през лятото фасилитират продажбите на нови автомобили и се стига до някакъв бум", каза още Божинов в коментар за публикациите, които извеждат туристическия сезон у нас като фактор в продажбите на нови автомобили. "По-скоро сезонният наплив на туристи помагат на сделките на фирми за автомобили под наем. Те по принцип имат сезонен бизнес, но тези автомобили пак остават тук. По-скоро индиректно хотелиерите инвестират в резултат на туристопотока в нови автомобили.

Има ли строителство, инвестиции, които показват, че нещо се случва, много отрасли се развиват, не само строителството. Наблюдава се отпускане във финансов план и това рефлектира в търговията на автомобили, коментира още гостът взаимодействието от резултатите на другите индустрии.

Прогнозите на експерта за 2019 година - той не би се наел да коментира в условията на търговски войни годината, но ако се изключат драматични политически събития, се очаква една добра за бранша година.

Още от разговора гледайте във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт