Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инвестицията в магистрали ще се възвърне от икономическото ускорение на регионите

Митко Димитров, ИИИ на БАН, Бизнес старт, 20.09.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестицията в магистрали ще се възвърне от икономическото ускорение на регионите, но регионалното развитие не е само това. Необходима е регионална програма с микролостове за подпомагане на бизнеса и създаване на работна заетост по места, за справяне с обезлюдяването на някои региони. Това каза проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Димитров. 

"Противоречиви са оценките, едва ли ще има промяна в самите политики на министерствата, не очаквам драматични промени от смените на министрите", каза професорът по повод назначението на новите министри. 

По повод дисбаланса между Северна и Южна България гостът каза:

"Регионалното развитие иска много по-целенасочена политика, като тръгнем от магистралите, които са много важни, аз не бих възразил ако се построят бързо магистралите, толкова, колкото са необходими на държавата, (от 500 до 700 км) в това число и до Видин, връзка с границата север - юг, това е един от случаите, когато строителството с кредит би било оправдано".

Димитров коментира и част от програмата на правителството по отношение на регионалното развитие:

"Инвестирането в магистралите и то бързо ще се възвърне вложенията поради ускорението, което ще получи икономиката в регионите, които са изостанали, свързването на държавата с магистрала със съседните страни създава една ос на развитие и влияе положително на съседните региони. Но регионалното развитие не е само това. Необходима е и регионална политика". 

С различни мерки да се създадат микролостове на развитие на областите, да се децентрализират икономически, на място да се подпомогне създаването на бизнес, за да се решат проблемите с обезлюдяването на региони от страната. Това са част от мерките за решаване на приоритетните проблеми в програмата на правителството, коментирани от Димитров.

Още по темата и коментара на госта - гледайте във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт