Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът в Турция подкрепя правителството

Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Турция, Бизнес старт, 13.08.2018

Големите бизнес играчи в Турция подкрепят действията на правителството. Това каза Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Интересно е, че г-жа Сабанджъ, директор на един от големите турски холдинги „Сабанджъ“, заяви, че правителството има пълна подкрепа. Подобни сигнали се чуха и от няколко други големи бизнес обединения. Така че за момента изглежда, че, както турската опозиция декларира, че застава за турското правителство, същото направиха и някои от големите бизнеси“.

Турция трябва всеки месец до края на годината да плаща между 7 и 10 млрд. долара външен дълг. При една слаба лира това е доста по-трудно за бизнеса. Той трябва да се разплаща със скъпи долари и за сметка на това получава евтини лири. Също така доста европейски банки – италиански, френски, имат присъствие на турския пазар и най-черният сценарий, който някои икономисти чертаят, е за разпростиране на кризата от Турция към други страни, добави журналистът.

В южната ни съседка инфлацията вече е с двуцифрени стойности, което неминуемо засяга обикновените хора.

Мариян Карагьозов допълни:

„Дефицит по текущата сметка съществува, тоест Турция внася повече отколкото изнася. Валутните резерви на централната банка мисля, че са около 30 млрд. долара, от които 9 млрд. в злато и 21 млрд. в други валути. Вече икономистите трябва да преценяват това много ли е или малко. Но знаем, че БВП на Турция е доста голям, така че на този фон 30 млрд. долара не изглежда като голям процент“.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт