Азиатските пазари си поемат дъх от търговската война

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 12.07.2018

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg  Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Азиатските пазари леко си поемат дъх днес от търговската война след осезаемата разпродажба в сряда. Акциите възвръщат част от скорошните си загуби. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" с водещи Христо Николов и Живка Попатанасова.

„Но едно е сигурно – все още имаме 7 седмици, преди да влязат в сила последните мита на президента Тръмп. Американските и китайките власти са повдигнали въпроса за подновяване преговори, твърдят източници“.

По думите му основните индекси от Сидни до Хонконг се покачват заедно с фючърсите по американските акции, докато разумът се опитва да надделее над страха около позицията по търговията на администрацията на Тръмп и как това ще отслаби ръста.

„Китайските акции надминаха очакванията. Shanghai е нагоре с 1,9%, но все още не се е възстановил напълно от вчерашните загуби“.

Саламат каза още, че САЩ са предприели нова стъпка към вдигане на ограниченията върху ZTE.

„Компанията подписа специална гаранционна сметка с Министерството на търговията на САЩ, според която ще може да поднови бизнеса си с американските доставчици, веднага щом депозира 400 млн. долара. Акциите на компанията поскъпват със зашеметяващите 22% тук, в Хонконг. ZTE не е в индекса Hang Seng, но въпреки това той расте с 0,7%, а Nikkei 225 е нагоре с 1,3%, благодарение на спада до 6-месечно дъно на йената, която се задържа на 112“.

Анализаторът посочи, че все още има напрежение върху китайския юан.

„Валутната двойка долар-юан (USD-CNY) продължава покачването си, след като офшорният юан напредна до равнище от 6,72 вчера. Континенталният юан е съвсем малко под 6,7 – предполагаемото ниво, което централната банка на Китай ще опита да запази“.

 

Последни новини
Още от Пазари