Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българското вино е сред най-скъпите в Китай

Галина Нифору, председател на Българска асоциация на износителите на вино, Бизнес старт, 06.07.2018

В момента България е на 15-то място по износ на вино в Китай, но хубавата новина е, че като средна цена на бутилка вино страната ни е на 3-то място. Това каза Галина Нифору, председател на Българска асоциация на износителите на вино, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова

Най-скъпите вносни вина в Китай са от Нова Зеландия и Австрия съответно, а по отношение на количеството лидер е Франция.

Производителите и дистрибутори на вино от всички краища на света са фокусирали вниманието си към китайския пазар, който е втори по големина в световен мащаб. Увеличаващата се консумация на напитката на глава от населението в азиатската страна също допринася за този интерес, коментира още Нифору.

„Българското вино се продава на средна цена от 4,70 щатски долара в Китай, което е много висока експортна цена за нашето вино. В Русия го продаваме за под 1 евро“.

Тъй като китайският пазар е необятен, българските производители съсредоточават вниманието си към отделни провинции.

„Например Гуандун – провинция с най-висок БВП, най-голяма покупателна способност. На 28 март асоциацията ни сключи много голям договор за сътрудничество с една компания за износ и дистрибуция на вино там“.

Другата важна провинция за българските износители е Шанхай.

Кои български сортове са най-търсени в Китай и какво количество вино изнасяме там научете от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт