Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

По-високите мита за внос на автомобили в САЩ ще донесат загуби за страната

Константин Томов, Investor Media Group, Бизнес старт, 05.07.2018

Не е ясно дали по-високи мита за вноса на автомобили от ЕС в САЩ ще засегнат повече американските компании или германските. Това каза Константин Томов, Investor Media Group, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Проблемът е такъв, че и трите големи германски производители на автомобили още от миналото десетилетие диверсифицираха много производствата си и стъпиха сериозно в САЩ. BMW има завод в Южна Каролина, където произвежда най-търсените си X модели от самото начало. Миналата година компанията беше най-големият износител на коли от САЩ. /.../ От гледна точка на американския пазар подобни мита няма да са голям удар за германските компании. За тях по-големият проблем е, че те използваха САЩ като производствено място и за други дестинации. BMW миналата година изнесе от САЩ 100 хиляди автомобила за Китай“.

Той добави, че налагането на по-високи мита за вноса от САЩ по всяка вероятност ще бъде последвано от ответни реципрочни мерки, взети от засегнатите държави:

„Ще бъде голям проблем за Fiat Chrysler – единият от трите гиганта на американското автомобилостроене. От продажбите ѝ на американския пазар 45% са били внос – най-вече от Италия. Ако наистина тези мита бъдат въведени, една консултантска компания изчисли, че Fiat Chrysler ще загуби 900-950 млн. долара годишна печалба“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт