Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Хората с увреждания трябва да бъдат включени в българския пазар на труда

Петър Кичашки, изп. директор на Институт за модерна политика и член на Комисията за защита от дискриминация, Бизнес старт, 05.07.2018

Хората с увреждания са огромен човешки ресурс, който в държава с тежка демографска криза, каквато е България, не ползваме. Това каза Петър Кичашки, изп. директор на Институт за модерна политика и член на Комисията за защита от дискриминация, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Става въпрос за стотици хиляди хора, които, ако се включат на пазара на труда, това би създало само позитиви“.

Събеседникът коментира, че е назрял момента за цялостна и дълбока реформа в законодателството по проблемите на хората с увреждания.

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова има своите достойнства, но има и някои неща, които трябва да бъдат дообмислени, каза Кичашки.

„Позитивите са свързани с това, че се отваря законодателна възможност да се гарантира личната помощ като социална услуга. До момента тя е на проектен принцип, когато има финансиране, тя съществува./.../ Евентуалните негативи са свързани с технологията на представяне и създаване на законопроекта. Друга е темата дали трябва да бъде в отделен законопроект, или може да се впише в контекста на един евентуален бъдещ закон за социалните услуги, или да влезе като отделен раздел или глава в готвения закон за хората с увреждания“.

Проблемите на хора с увреждания са в три големи стълба. На първо място е достъпната среда. Другото е техническите помощни средства – ако не ползваш качествена количка, с която да се придвижваш, изпадаш в ситуация на тежка зависимост от една машина, която иначе би променила коренно живота ти. Третото е личната помощ, каза гостът.

Той добави, че е факт, че в големите градове има значително подобрение на достъпността на средата, но с достъпа на хора с увреждания до обществени сгради продължава да има проблем.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт