Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook трябва да се ръководи от нормите на физическия свят

Георги Малчев, Xplora BG, Бизнес старт, 05.07.2018

Ако бъде включен изкуствен интелект за борба с фалшивите новини в социалната мрежа Facebook, то той трябва да бъде захранен с нормите, които имаме във физическия свят. Това каза Георги Малчев от Xplora BG в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

„Спецификата на изкуствения интелект е, че на него трябва да му се зададе контекст. Каквото му кажете да търси по ключови думи и етикети, той ще го направи. /.../ Социалната мрежа се храни от взаимодействията и сигналите на хората. От такава гледна точка изкуственият интелект е добре да бъде захранен с тези норми, които имаме във физическия свят“.

Георги Малчев коментира скандала с Cambridge Analytica:

“Между 60 и 90 лайка или интеракции със съдържание са достатъчни, за да определят всичко за вас – дали сте афроамериканец, дали сте демократ и т.н. Дотук е окей – това и ние го усещаме. Въпросът е, че те са вложили логика и са казали „има хора, чието поведение е много важно да променим“. Това са били само 32 групи. Ако сте демократ, е било много важно да не отидете да гласувате, ако сте републиканец, да отидете“.

Другото, което от Cambridge Analytica са направили, е, че са имали много съдържание, което да могат да захранват.

„И всъщност нещата се случват в дигитална среда на база на това, че някой има интерес, нещо му отключва поведението и след това Вие създавате „пътека“ за тези хора. Всички искат да са неустоими за потребителите, така че вероятно не трябва да се сърдим на Facebook за това, че се опитват да създадат навик на хората да ползват мрежата“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт