Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сега е моментът България да кандидатства за ERM II

Николай Ваньов, финансов анализатор, Бизнес старт, 02.07.2018

Моментът за кандидатура на България в еврозоната е може би най-подходящ и ще бъде такъв за следващите няколко години, тъй като числовите критерии се изпълняват от страната ни по перфектен начин. Това коментира финансовият анализатор Николай Ваньов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Друг е въпросът, че донякъде липсва политическа воля, а и донякъде българското правителство се опитва да маневрира правилно измежду различните нейни желания на страните от еврозоната“.

Анализаторът смята, че Бойко Борисов не бърза с подаване на заявлението за членство с оглед на директната опозиция, която България би получила от страни като Холандия. Но и същевременно да покаже желанието за присъединяване към ERM II и за спазване на изискванията.

Според него проблемът в момента е чисто политически.

„Холандия и други страни от еврозоната са против, защото България се слага в една група с дългово затруднени страни като Гърция и донякъде Италия, т.е. нестабилни икономики, които биха създали проблеми за страните от еврозоната. А от друга страна може би донякъде и структурно България не е готова за членство в еврозоната“.

Що се отнася до процедурата по ERM II, Ваньов очаква да има задкулисни преговори и чак през септември да бъде взето някакво решение.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт