Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трябва да се вдигне преградата между Северна и Южна България

Доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски" , Бизнес старт, 28.06.2018

Районите от ниво 2 имат икономически характер, те трябва да дефинират културно-исторически, икономически, естествено-природни прегради, които оформят естествени райони. Такова мнение изрази доц. д-р Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Съгласен съм да се стимулира съединяването на райони от Северна и Южна България. Стара планина е не само физическа, но и културна преграда. Това означа, че тя винаги е делила България на Северна и Южна България. Ние не само имаме потребност от съединяване на Бургас и Варна. Имаме потребност от тунела под Шипка, тунела при Петрохан. Стара планина трябва да бъде разпробита на три-четири места и то по един изключително директен начин“.

Така според него България ще има по-големи възможности за икономически растеж. Доц. Стойчев смята, че ако това се случи, най-после ще се възползва и Дунавът, защото свързаността няма да е само в посока изток-запад, но и в посока север-юг.

„За съжаление в българската географска и урбанистична традиция на развитие осите на растежа са силно блокирани до отделни центрове. Това означава, че в бъдещия черноморски район ние имаме два големи града, които са свикнали да си „командват“ собствените райони – североизточен и югоизточен район. Но между тях дори в момента нямаме пряка магистрална връзка. Независимо, че се обявихме за черноморска държава, за туристическа страна, която невероятно много възлага на черноморския туризъм, все още базовата инфраструктура, тази север-юг ос на растеж, пътна включително, липсва. Такава не съществува. Сегашният североизточен район може да тръгне много успешно, ако АМ „Хемус“ спешно се довърши и се доизгради целият север-юг път по нашето Черноморие, за да може да се затвори магистралният пръстен“.

Вижте повече във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт