Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужна е последователна политика за националната сигурност

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Бизнес старт, 22.06.2018

Изключително важно е да има последователна политика на страната като цяло, разбирателство между различните политически сили по ключови въпроси на националната сигурност, на изграждане на способности. Такова мнение изрази Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Всички проблеми, които виждаме сега в системата на МВР, на отбраната, не са отсега, те са трупани с годините. И са резултат на лоши управленски практики или пък на вземане на решения в миналото, които не са довели до изграждане на правилните способности“.

„Като експерт бих искал да видя по-скоро едно обединение около търсене на решения, отколкото един такъв краен, по същество деструктивен акт като вота на недоверие“, коментира още Божилов. 

Според него е много важно да се обедини експертизата, да се намери център, който ще обедини в едно усилие хора от държавната администрация, от неправителствения сектор, от аналитичните звена и от БАН.

„Впрочем, аз като служител на един от институтите в БАН, искам да заявя, че ние няколко пъти сме предлагали БАН с Центъра по национална сигурност и с Института по металознание да станат именно този обединяващ фактор около изграждането на идеите за бъдещето на националната сигурност“.

По думите му различните политически сили имат различни виждания и това, което се случва, обикновено е преразглеждане.

Той обясни, че когато една политическа сила дойде на власт, тя преразглежда това, което е направила предишната, включително отрича действия и решения, което според него е пагубно за сектора.
„Способности в отбраната се изграждат с десетилетия. Способност не е само закупуване на нова техника, трябва да има обучен състав, който да управлява и използва; мотивиран състав, който да изпълнява задачите. Трябва да има достатъчно тренировки“.

Божилов смята, че всичко това е комплексен въпрос, който не може да намери решение веднага, от днес за утре.

„Ето защо е необходимо обединяване на визията на всички политически сили около няколко ключови въпроса. Какво целим, с какви средства ще го направим – тук има много сериозни противоречия, ще заделим ли повече средства за сигурност и отбрана, как ще мотивираме хората в тези сектори. Това са нещата, по които постигне съгласие“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт