ЕС трябва да развие единна политика за миграцията

Емил А. Георгиев, политически анализатор, Бизнес старт, 19.06.2018

Настроенията покрай бежанците не са се засилили, просто в Европа има множество нерешени въпроси в тази сфера. Би трябвало ЕС най-после да развие единна политика за миграцията, защото в момента няма такава. Сега има политика на националните държави, но не и на европейско равнище. Това коментира Емил А. Георгиев, политически анализатор, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Миграционната тема поставя ЕС пред изключително сериозно изпитание. Реално е, ако държавите в ЕС не може да се справим с този въпрос, да се замислим към какви по-големи въпроси сме се запътили“.

Според анализатора е много трудно Европа да заговори с един глас на тази тема, тъй като интересите са коренно различни. Според него не може да се прави смислена политика, без да се вземат предвид страха и грижите на хората. Като безспорни факти той отбеляза наличието на загриженост около миграционните процеси от последните години, но и липсата на добре изразен политически отговор на управляващите от онези държави, където има наистина сериозни проблеми.

„Над 53% от гражданите на Германия смятат, че трябва да има промяна в законодателството с малко по-сериозни мерки. Този дял в Бавария е още по-висок“, поясни Георгиев и добави, че голямата идея на християнсоциалния съюз е ако може да си върне част от избирателите. Според него вчера двете коалиционни партии в Германия са успели да сключат някакво мирно споразумение, но дали ще се стигне до истинско такова не се знае.

Повече от коментара вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало