Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Гърция ще увеличи влиянието си в Македония

Андрей Врабчев, експерт по международна сигурност и идентичност, Бизнес старт, 18.06.2018

Гърция ще поеме лидерството в Македония като влияние, като съседна държава. Това се случва и заради българското неучастие в спора за името. Това коментира Андрей Врабчев, експерт по международна сигурност и идентичност, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Много от нещата в договора бяха предложени от Български културен клуб – Скопие, включително даряването на паметниците като символичен жест на Гърция. Те настояваха преди 10 години, че спорът не е за име, а за идентичност. Именно тук беше мястото на България“.

По думите му в момента ако има някаква несигурност и притеснения, те са свързани с референдум в Македония, тъй като според него твърде много емоции са намесени, както обикновено, в политическите решения.

Врабчев смята, че е нужно България да има план за подкрепа на Македония в случай, че референдумът не успее. 

„Няма да има проблеми за гласуването вътре в парламентите на двете държави. Но някак си се изпуска в България, че Македония все пак е мултиетническа и в този договор за името участват и албанците като най-голямо малцинство. В Македония трябва да участва и то като познание, себепознание. Тъй като един от големите проблеми на македонизацията беше изключването на един немалък дял от обществото. В тази антична идентичност не се включваха албанците“.

Според Врабчев чисто политически няма проблем и има воля за разрешаването на спора.

„Но разбира се, всеки ще упражнява натиск в посока на политическите си идеи или на личните си интереси“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт