Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарите са в етап на изчакване след решението на Фед

Ивайло Чаушев, дилър в инвестиционния посредник Делтасток, Бизнес старт, 14.06.2018

Решението на Фед все още няма особен ефект за пазарите. Това каза дилърът в инвестиционния посредник „Делтасток“ Ивайло Чаушев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той определи настоящата като „седмицата на централните банки“.

„Имаше няколко важни събития – срещата на Г-7, срещата на Тръмп с Ким, решението на Фед, очакваме решението на ЕЦБ относно стимулите, в петък пък чакаме решението на японската централна банка“.

Изненади от вчерашната среща на Фед няма:

„Решението беше очаквано, като това, което чакахме да разберем, беше колко още вдигания ще има тази година – общо 4. През 2019 г. ще бъдат 3, 2020 г. - 1. Това означава, че Фед полека върви към нормализиране на монетарната политика вследствие на възстановяване на икономиката“.

Инфлацията в САЩ отива към таргета от 2%, като има готовност за толериране на малко по-висока или ниска инфлация.

„Това си личи с плавното вдигане на лихвените проценти, което им дава място за реакция, ако все пак стане нещо. Начерта се една добра картина за американската икономика“.

Волатилността се възвърна през последните няколко месеца. Това може би се дължи на самата политика на Тръмп. В момента има доста сериозни притеснения около търговските войни и какви действия ще предприеме американският президент, добави събеседникът.

„От заседаването на ЕЦБ днес очаквам решението за спирането на количествените улеснения./.../ Лихвеният процент ще остане непроменен“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт