Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ботевград е икономическият оазис на Северозапада

Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевград, Бизнес старт, 14.06.2018

Ботевград просперира икономически. Той е един икономически оазис на Северозападна България. Това каза кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Най-високата безработица е в Северозападна България, най-бедният район е този. Макар и ние да се намираме в него, Ботевград се радва на много ниска безработица, голям избор за започване на работа в различни сфери. Основният отрасъл се утвърди през последните години – производството на електронни компоненти“.

Основни заслуги за това има френско-белгийското предприятие „Епик“, което започва дейността си там през края на 90-те години на миналия век. То е специализирано в производството на различни електронни компоненти, основно за автомобилната индустрия. В следващите години това предприятие инвестира десетки милиони евро в изграждане на нови производствени мощности и сгради.

„Епик електроник асембли“ вече продаде своите активи на две други компании - „Сенсата технолоджис“ и „Ай Ем Ай България“. „Сенсата технолоджис“ държи 40% от световния пазар за термодатчици, които се внедряват в най-различни световни марки автомобили“.

Заетостта, която осигуряват само тези две предприятия, е 5000 души. По официални данни безработицата в града официално е около 5%. Около 2000 са хората, които ежедневно пътуват до Ботевград със служебни транспорти, добави кметът.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт