Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ученици създадоха безвреден биопестицид

Елена Михайлова, Михаела Дакова и Виктор Дяков, компания VICEM, Бизнес старт, 08.06.2018

Ученици от ПМГ „Баба Тонка“ в Русе разработиха биопестицид, който не трови храната, не замърсява околната среда и не вреди на пчелите. Елена Михайлова, Михаела Дакова и Виктор Дяков от компанията „VICEM” гостуваха на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, където представиха продукта си.

Елена Михайлова разказа повече за него:

„Биопестицидът е съставен от три много прости природни компонента – желатин, вода и етерични масла или билки. като желатинът го използваме, за да стои препаратът под формата на капсули. Етеричните масла ги използваме, защото техният мирис отблъсква тези вредители и привлича пчелите“.

Идеята да се занимават с предприемачество в агробизнеса е на Елена и Михаела, които са в биологическа паралелка и изучават засилено биология и химия.

„Запознахме се с проблема с измирането на пчелите, породен от използването на много пестициди препарати и същевременно по този начин се замърсява и храната, която консумираме“, обясни Елена.

Виктор пък е в математическа паралелка и има интерес към дроновете, с които се занимава в училищен клуб. Така му хрумва идеята за автоматизиране на процеса по поставяне на капсулите.

„Тези капсули се поставят около корена на растението. Около три капсули са напълно достатъчни за един корен. Тъй като имаме потребители като агробизнеси и биоферми, където е непосилно за човешката ръка да минава и да поставя тези капсули /.../ аз вкарах една иновация – дрона. На него се слагат тези капсули. Посредством една тръбичка те се поставят напълно автоматизирано. Обхватът на дрона е около 6 километра и този резервоар за капсули стига за 25 декара“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт