Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България направи достатъчно с връщането на темата за Западните Балкани

Боби Бобев в Бизнес старт, 17.05.2018

Прекалено големи очаквания се създадоха около българското председателство на Съвета на Европа. Несъмнено Западните Балкани бяха основна тема за нас и несъмнено нашата страна направи необходимото и направи достатъчно, за да върне тази тема в дневния ред на ЕС. Това каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Практиката показа, в последните десетилетия, че без успокоени и стабилизирани Западни Балкани няма да има спокойствие на европейския континент и в края на краищата дори и събитията от бежанската миграционна криза доказаха това за пореден път, каза гостът. 

"С това искам да подчертая, че България направи достатъчно, връщайки тази тема. А когато говоря за измамни очаквания искам да кажа, че едва ли не се очаква, че България е в състояние да реши тези проблеми. Не! България, нито има този потенциал, нито прерогативите й, като председател на Съвета на ЕС, предполагат такова нещо. Тя просто направи достатъчно с връщането на темата за пръв път след гръцкото председателство през 2003".

По думите на събеседника през 2003 "обстановката бе съвършено друга". "Тогава предстоеше първото голямо разширение на Европейския съюз и поставянето на темата за Западните Балкани бе предварително и изпреварващо и трябваше да даде една европерспектива за тези държави". 

"Днес положението е по-различно. Тогава съществуваше еуфория и големи очаквания. Обстановката бе различна. Днес ЕС има множество проблеми и нужда от реформиране. За това темата за Западните Балкани идва малко вповече на някои от европейските лидери. Но в същото време мисля, че достатъчно ясно се разбра, че без да се реши този проблем няма как да се върви напред".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт