Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Маркирането на дарени храни - ненужна спънка по пътя до нуждаещите се

Цанка Миланова в Бизнес старт, 26.04.2018

Цанка Миланова, изп. директор на Българската хранителна банка (БХБ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изп. директор на Българската хранителна банка (БХБ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законодателните промени, свързани със стимулиране на бизнеса да дарява излишна храна на нуждаещите се, се прилагат трудно. Това каза Цанка Миланова, изп. директор на Българската хранителна банка (БХБ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Има разпоредби, които са твърде ограничаващи, като една от тях е свързана с маркирането на дарените храни. Това се оказва проблем за цялата хранителна индустрия".

Гостенката коментира дали има проблем с отпадането на ДДС върху дарените храни. От пролетта на 2017 са в сила измененията в Закона за ДДС, които трябваше да стимулират бизнеса да дарява повече храни и те да достигат до повече нуждаещи се хора. Работещи ли са текстовете в закона или се нуждаят от прецизиране?

"Маркировката е нашето опасение още от самото начало, защото разпоредбата предполага много сериозен ангажимент от страна на бизнеса. Влагане на допълнителни разходи - финансови, както и човекочасове. А когато говорим за храни с много кратък срок на годност, вместо да бъдат оползотворени и дадени на хора, които действително имат нужда, ние ще ангажираме част от времето в това да поставяме етикет, маркировка или печат. Разпоредбата предполага това да бъде маркировка, която да не може да бъде заличена. Тоест - стикер не може да бъде поставен". 

При нас пристигат много големи количества храна. Храна, която е излишна, каза събеседничката. "Тя пристига на големи транспортни единици и така се раздава. Ние не раздаваме на отделния човек. Разбирам мотивите на законодателя да се изисква маркировка на храната. Целта е да се елиминират предпоставките тази храна да се върне в търговската мрежа. Но хранителната банка работи от пет години имаме системи за проследимост на храната. Няма път обратно, ако храната стигне до хранителната банка. Има път само напред - до онези, които имат нужда от нея".

"Всичко е въпрос на зрялост. Това, че приехме този закон показва зрялост на обществото. Хранителната банка свърши работата си като обществена инициатива. От тук нататък нека бъдем припознати като партньори на хранително-вкусовата индустрия, като надеждната последна стъпка от пътя на храната. Защото ние сме заключващата стъпка по веригата за доставка на храна. Ние сме алтернативата - вместо да отиде на сметище или екарисаж тя да отиде там, където има истинска полза от нея". 

Повече вижте във видеото с целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт