Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Минималната втора пенсия - 48 лв., а не 30 лв.

Даниела Петкова Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Бизнес старт, 16.04.2018

Няма да има втора пенсия от 30 лева. Минимумът ще е поне 48 лева. В това увери Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

На въпроса дали 55% от бъдещите пенсионери в периода 2021-2027 ще получават под 30 лева месечно, Петкова отговори:

„Не мога да отговоря на какво се дължат изчисленията на социалното министерство. Има огромно противоречие със самата концепция. Според концепцията минималният размер на пенсията, който дружествата трябва да плащат, е не по-малко от 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Всички се объркахме колко е тази минимална пенсия, но според мен е около 240 лева. 20% от 240 лева са 48 лева. Как така ние ще плащаме под 30 лева аз не разбирам. Затова казвам, че има противоречие. Да вземат да се коригират“.

Според нея това вероятно е объркването, което произтича от капиталовия характер на схемата, а именно – хората, които не са се осигурявали през всички тези години, няма как да получават пенсия.

„Те имат някаква натрупана сума, която е недостатъчна за този минимален размер на пенсията. Поради това на тях просто ще им бъдат възстановени натрупаните суми в тяхната индивидуална партида толкова, колкото са. Тези, които ще получават минимална пенсия обаче, стартираме от минимум 48 лева и нагоре. Така че средните пенсии, които ще плащаме нямат нищо общо с тези 30 лева“. 

Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните суми за втора пенсия. Не е доходността, не е вноската, а времето, каза още Петкова. 
 
„През 2000, когато се прие законодателството за втория пенсионен стълб, бяха поставени цели за неговото съществуване и те естествено бяха дългосрочни, както е характерно за пенсионното осигуряване. Накратко, 40 години след старта на първите вноски през 2002, спестяванията с определения от закона размер на вноска да достигнат до размер на пенсията 20% от осигурителния доход на лицето преди да се пенсионира. Стартираме през 2021 – след 20 години осигуряване, половината от периода“.

По думите ѝ капиталовите схеми са характерни с това, че във всеки момент може да се изплащат пенсии.

„Не е в това въпросът. Защото всеки има индивидуална партида, вътре са неговите спестявания, те са негова собственост. Въпросът е как от само 5% вноска да се достигне до 20% от последния осигурителен доход на лицето преди да се пенсионира. 5% в момента са около 40 лева, а 20% от сегашния осигурителен доход са около 160 лева. Времето, което ни е определено, е 40 години, но сме в състояние да стартираме изплащане и след 20 години. Разбира се, само след 20 години осигуряване, целта е не 20% от последния осигурителен доход, а около 10%“.

Петкова потвърди, че калкулациите до момента показват, че се достигат тези 10%. 

Но не за всички. Никога не е било предвидено да бъде за всички. Предвидено е да се достигне до такъв размер на пенсията при тези, които за 20 години имат вноска всеки месец“.

Тя обясни, че първите, които ще придобият право да получават втора пенсия, са родените между 31 декември 1959 и 1965.

„Това са най-възрастните клиенти на универсалните фондове, които първи придобиват право за пенсия, съгласно условията за пенсиониране изобщо в България“.

Ще предложат ли пенсионните фондове продукт, при който пенсията ще се наследява?

 


 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт