Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Геополитиката доведе до смесени пазарни резултати в Азия

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 16.04.2018

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Геополитиката е разглеждана като основна тема за опасения за инвеститорите в азиатско-тихоокеанския регион. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Инвеститорите не могат да определят дали вероятността от негативни последици от водения от американците удар в Сирия може да се отрази. В резултат на това регионалните акции са със смесени резултати“.

„Американските фючърси, които поскъпнаха значително, след което изтриха по-голямата част от ръстовете, усложняват нещата. След светлото начало виждаме пазарите на акции да правят същото“, коментира още той.

Анализаторът посочи, че японските и австралийските акции са поскъпнали, докато тези в Хонконг и Китай са поевтинели.

„В Токио голяма част от вниманието се насочва върху валутните пазари. Йената често се смята за актив убежище, когато инвеститорите усещат неблагоприятен риск. Тя се възстанови от сутрешните ниски нива, докато социологическите проучвания показаха намаляваща подкрепа за правителството на Шиндзо Абе. Да не забравяме, че тази администрация предпочита слаба йена като панацея за икономическите трудности на страната“.

По думите му йената се търгува 107,215 за долар, а индексът Nikkei 225 е нагоре с 0,13%.

„Индексът Hang Seng, тук в Хонконг, е надолу с 1,5%. Въпреки това всяка компания, в чието име се съдържа Hainan,  отбелязва силен ръст на акциите си, след като китайският президент Си Дзинпин подари дългоочакван подарък на провинцията. Той разкри мерки, включително и фонд за подпомагане на превръщането на курортния остров в пристанище за свободна търговия, приоритизирайки туризма в подкрепа на развитието на конните състезания и спортните лотарии“.

Саламат обясни, че този ход не помага на акциите в континенталната част на Китай.

„Индексът Shanghai Composite е надолу с 0,1%. Вниманието вече се пренасочва към данните за китайския брутен вътрешен продукт утре (вторник, 17-и април), както и към икономическите данни от Япония тази седмица“.

Последни новини
Още от Бизнес старт