Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ИКТ секторът е най-перспективен в глобален мащаб

Грегорж Шилевич, главен икономист за ЦИЕ в Coface, Бизнес старт, 12.04.2018

Снимка: Грегорж Шилевич, главен икономист за ЦИЕ в Кофас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Грегорж Шилевич, главен икономист за ЦИЕ в Кофас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В глобален мащаб най-перспективният сектор е този на информационните и комуникационни технологии. Това каза Грегорж Шилевич, главен икономист за ЦИЕ в Coface, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Той ще увеличава своя дял в следващите години. Поне това са прогнозите – те включват и много развиващи се пазари като Индия и Китай“.

По думите му в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) почти всички икономики и сектори ще се развиват добре.

„Пазарът на домакинствата и търговията на дребно също имат възможност за сериозно развитие, въпреки че в много страни има сериозна конкуренция в тези страни“.

Той обясни, че от дена страна ще има развитие, но от друга – това не е задължително да означава по-високи печалби за всички компании, защото те са изправени пред доста сериозна конкуренция.

„Не трябва да забравяме и рисковите сектори, особено тук, в региона на ЦИЕ, бих казал, че строителният сектор е един от по-рисковите. В глобален мащаб американските мита върху алуминия и стоманата създават опасения около металите. Въпреки че стоманата се възстанови след по-слабата си серия, секторът на металите в глобален мащаб е един от най-предизвикателните“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт