Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трябва да пазим медиите от правителствата

Росен Генчев, изпълнителен директор на компанията BioSeek, Бизнес старт, 11.04.2018

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В скандала с Facebook трябва да се търси баланс, защото най-важното нещо е да пазим медиите от намесата на правителствата. Това каза изпълнителният директор на компанията „BioSeek“ Росен Генчев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването му беше изслушването на създателя на Facebook Марк Зукърбърг в Сената на САЩ.

„Това е един изкуствено създаден скандал. Реално погледнато Facebook нямат почти никаква вина в ситуацията. Става въпрос за апликация, която не е разработена от тях – нарича се „This is Your Digital Life”. Чрез нея 270-280 хиляди потребители на Facebook са си дали абсолютно доброволно личните данни – осигурили са възможно най-пълния достъп, като са попълвали и политическите си виждания. И създателите на тази програма са дали информацията на компанията Cambridge Analytica , която започва да ги използва, за да повлияe на изборите в САЩ".

По думите му като се погледнат числата, става ясно, че такова влияние е доста трудно да се осъществи в мащаби, които да имат значим ефект.

"Последно излезе, че общо са били използвани данните на около 80 милиона души, но пълната информация за себе си след попълването на анкетата са дали около 300 хиляди души, на останалите информацията е доста лимитирана“, каза Росен Генчев.

„Ефектът е много преекспониран. Хората, които са решили да гласуват за Тръмп, няма да си променят мнението от два банера или обратно. Тук таргет са онези, които се колебаят. Ефектът на всяка такава кампания, ако надмине 5 %, се смята за голям успех. Направих калкулация и установих, че броят на хората, които са си променили мнението и са гласували за Тръмп, е около 150-200 хиляди човека, което за страна като САЩ е просто смешно“. 

На въпроса какви регулации очаква да направят от ръководството на социалната платформа, за да защитят личните данни на потребителите си, Генчев отговори:

„Най-вероятно ще става въпрос за регулация от типа на приетата за Европа GDPR (General Data Protection Regulation), която още не е влязла в сила. В основата й е залегнала идеята, че Вие трябва да кажете на Вашия потребител за какво ще използвате неговите данни и той да реши да приеме или да откаже, а също така дали да изтрие профила си“.

Експертът съветва хората да пазят информация като здравните си картони, банковите си сметки, личната си кореспонденция, както и електронната си поща.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт