Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Онлайн рекламата – в светлината на прожекторите

Димитър Маргаритов, КЗП, Бизнес старт, 10.04.2018

Протича процес на преминаване на разходите за търговски послания от телевизията в интернет. Той е свързан с това, че все повече младите хора прекарват голяма част от своето време в интернет чрез социалните мрежи и различните платформи за електронно съдържание. Това каза Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

„От този месец вече абонаментите за услуги с електронно съдържание в територията на ЕС ще бъдат достъпни независимо от това в коя държава членка се намирате. Ако сте си платили абонамент за такъв тип услуга в България, вие ще можете да го ползвате във Франция например. Ето това падане на т.нар виртуални граници в онлайн средата всъщност допълнително стимулира увеличаването и на рекламните послания, които се излъчват през интернет“.

Той посочи, че това все пак крие своите рискове за потребителите и те трябва да бъдат по-чувствителни и по-внимателни от гледна точка на това с какво биват „облъчвани“ в онлайн средата.

„Непрекъснато ни залива потоп от най-разнообразна информация и в този смисъл наистина би трябвало да се изгражда и ответната култура, която ще позволи да не ставаме жертва на различен тип опити от страна на търговците за нелоялни практики“.

По думите му при всички случаи потребителите се превръщат в мишена за търговците.

„Оставяме настрана обстоятелството, че рекламата като продукт на креативността,винаги може да съдържа илюстрация на въображението и т.н. Не може да очакваме рекламата да бъде абсолютно реалистична и припокриваща се с действителността. Но същевременно си даваме сметка, че в някои случаи могат да бъдат адресирани заблуждаващи послания, невярна информация, която посредством рекламата, посредством по-атрактивните и дори чисто визуално послания да бъдат адресирани към потребители, които поради това, че по-прибързано вземат решение и недообмислят някои неща, могат да направят покупки, които или не са потребни, или впоследствие да установят, че не са били изгодни за тях“.

Според Маргаритов освен съвета към потребителите да бъдат хладнокръвни, да съпоставят различните оферти, които и без това са достатъчно на брой, е важна и мисията на контролните органи, които трябва прилежно да си вършат работата, да наблюдават обстановката както когато има сигнали, така и по собствена инициатива - да премахват такова съдържание, което противоречи на закона, а не само на морала.

По какъв начин потребителите могат да бъдат манипулирани или излъгани с рекламни съобщения в онлайн средата?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт