Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Една сграда не е нужно да е висока, за да е ефективна

Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет, Бизнес старт, 10.04.2018

Снимка: Free images Снимка: Free images

Съвременният проблем е как да използваме сградите, които вече са построени в София. Това каза Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването му е приетият в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

„Една сграда не е необходимо да е висока, за да е удобна, красива и ефективна. Най-добрите примери за европейски столици и модели, на които би трябвало да подражаваме, са когато в естетическите и архитектурни корпуси на съществуващите сгради се създава ново съдържание и нов смисъл. Точно това ми се струва, че ние не успяваме да направим, защото има страшно красиви сгради в центъра на София, които дават възможности, а ние не ги използваме. Те служат за складове, пълни са с архиви за документи. Има и такива жилищни сгради“, коментира той. 

„В България се движим със закъснение и търсеният баланс от Столичната община (бел. ред. - да се тушират обществените настроения срещу хаотичното строителство на високи сгради и да не се блокира инвестиционната активност) няма как да бъде постигнат никога, защото градът е динамичен и сградите, които го олицетворяват, също трябва да са динамични. Мисля, че това ни е големият проблем - че ние имаме много неравномерно, дори не само хаотично, а и на пръв поглед бездарно разположени сгради, които не изпълняват максимално функциите си. Така че, това, което ще се постигне, е компромис“, каза Велков.

Според него да се запазят визуални коридори, особено в някои райони на София, вече практически е трудно постижимо, дори с много по-силни рестрикции. „Има цели квартали в София, в които тесните улици и единствената пролука към планината биха могли с лекота да бъдат запълнени от далеч по-ниска сграда. Опитът да се сложи някаква граница обаче е безспорно нещо положително и то би трябвало да е резултат от усилията, които главният архитект и неговият екип от две години полагат в това отношение. Той трябва да бъде поощрен“, добави общинският съветник.

„Разговарях с арх. Здравко Здравков. Той имаше идея в двата края на София – източно и западно, да бъдат разположени високи сгради, точно както е в Париж. Но отлагането им във времето е положително, защото се надявам инициативата „Визия за София“ да получи една много по-широка обществена, консенсусна, а и професионална подкрепа. Тя ще изгради или ще предостави изводи от една огромна база данни, натрупана от статистика, която до момента съществуваше, но не беше събрана на едно място. Така че отлагането във времето може би е за добро.“

На въпроса има ли зони в София, подходящи за изграждането на небостъргачи, Иван Велков отговори:

„Зони за небостъргачи са гръмко название за София с нейната архитектура и топология. По-скоро съществуват зони, в които биха могли да бъдат изградени няколко високи сгради. Такива сгради стоят добре, ако са в ансамблово съчетание една с друга, а не самоцелно стърчащи. Те трябва да бъдат съобразени с възможностите на града да ги снабдява комуникационно във всяко едно отношение – не само транспорт и инфраструктура, но и със съответните комунални услуги, и най-вече да дават възможност за друг тип дейности. Много скъпо удоволствие е да имаш скъпа сграда, която се ползва само по 8 часа на ден. Затова например в парижкия квартал „Дефанс“ в момента ударно се работи по това в тези модерни сгради да има и жилища, за да се живее там. Ние сме в другата крайност и търсим явно разграничение.“

„Тенденцията със застрояване с високи сгради се дължи на все по-скъпата земя. Всички футуристични филми демонстрират такова строителство. Може би от новите теми ще бъде и тази за сгради с подземен компонент. Това може би е тема за по-амбициозните предприемачи в София“, каза още общинският съветник.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт