Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Усилията за възстановяване на Сирия в законни граници - все по-консолидирани

Христо Петров в Бизнес старт, 05.04.2018

Част от световната общност се консолидира в усилията си да възстанови Сирия и да я запази в границите, в която тя е член на Обединените нации. Тоест, в нейните законни граници. Това мнение изказа журналистът Христо Петров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Тристранната среща между Турция, Русия и Иран имаше за цел да даде надежда. Защото на нея нямаше подписани военни договорки и споразумения. Тази среща има едно послание, първо към сирийския народ - че сирийците не са забравени и изоставени. Но най-важното послание бе насочено към Европейския съюз".

Само преди седмица Ердоган беше във Варна, където се направи опит да бъде притиснат, каза гостът. "Имаше съмнения дали въобще ще дойде. Но той, като добър играч, дойде, изслуша и си замина. Но точно след това на срещата в Турция се даде определен сигнал".

"Никой от тримата участници не храни илюзии, че тази среща ще обърне натиска на САЩ или на ЕС. Напротив, натискът ще продължи. Но на тази среща категорично се заяви, че на сцената има сериозни играчи, които вече са постигнали успехи, ще поддържат тези успехи и ще търсят политическо решение на кризата в Сирия. Това бе категорично оповестено в изказванията, и на Путин, и на Рохани, и на Ердоган. Това бе общата линия - териториална цялост на Сирия, търсене на политическо решение и търсене на хуманитарна помощ за облекчаване условията на живот на сирийците". 

В политиката не е страшно да правиш грешки, а да не се учиш от тях и Турция се поучи от своите грешки, подчерта събеседникът. "Факт е, че днес Турция се дистанцира от ислямистите, от терористичните организации, които бяха силно подкрепяни в началото на тази агресия преди 7 години срещу Сирия. Именно тази еволюция спомогна и за осъществяване на тази тристранна среща, защото днес основната задача на Турция в Сирия е осигуряване на сигурност по границите с кюрдските региони. Тази еволюция бе обусловена от използването на кюрдските сили от САЩ като проксиоръжие срещу режима на Башар Асад". 

"Сирийската страна, в лицето на сирийското правителство и армия, бяха изправени срещу най-силните армии на света, срещу най-силните специални сили на света и същевременно се оказаха достоен съюзник в професионално отношение на други велики сили като Турция, Русия, Иран". 

Русия, Турция и Иран загърбиха междудържавните си противоречия. Сирийското правителство следваше своята кауза, твърдата и неизменна позиция да отстоява своята териториална цялост и съумя да намери съюзници в тази кауза. Това създаде условия за тази среща, заяви Петров. "Виждаме, че в продължение на 7 години сирийското правителство е в пълна изолация. В тези тежки условия сирийската армия освобождава регион след регион и създава условия за завръщане на бежанците по родните им места и възстановяване на нормалния ритъм и инфраструктура на съответните населени места в условията на тотална икономическа изолация и липса на средства". 

Вижте целия коментар във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт