Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Докъде стигна Brexit и обратим ли е?

Любов Панайотова в Бизнес старт, 05.04.2018

Любов Панайотова, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания ясно си дава сметка на фона на случая Скрипал, че отслабва в сферата на сигурността. Защото в един такъв скандал, без подкрепата на ЕС, нейната позиция нямаше да бъде това, което е в момента. Това каза Любов Панайотова от Европейски институт в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова

"В хода на преговорите за излизане от ЕС все повече се налага мнението, че особено в сферата на сигурността, на обмена на данни, страната трябва да бъде един много сериозен, близък партньор на Европейския съюз".

В сферата на сигурността вероятно ще се преразгледат някои от връзките, които се мислеше, че могат да бъдат поставени по друг начин, каза събеседничката. "От една страна това това е една много неприятна история, която отслаби още повече позициите на премиера Тереза Мей в собствената й страна, но същевременно в контекста на преговорите няма алтернатива на Тереза Мей. Никой няма да я замести и да хване този врял картоф и да го запази още една година".

По думите на събеседничката да не се случи Brexit е много малко вероятно, но е възможно тя постепенно да скъсява дистанцията и един ден отново да бъде приета в общността.

Как се отрази мигрантската криза на Brexit процесите? На колко фронта води битка Тереза Мей и какви са настроенията?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт