Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо земеделците се отказаха от протеста си?

Таня Дъбнишка в Бизнес старт, 03.04.2018

| Препоръчан материал

Земеделската общност продължава да следи и ще следи изкъсо развитието на този законопроекта за горивата, за да може, когато около нова година законът влезе в сила, действително да е във вида, в който сме го договорили. Това каза Таня Дъбнишка, Асоциация на земеделските производители в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостенката коментира решението на земеделците да се откажат от протеста си във връзка с готвените промени в закона за горивата. 

Законът регулира икономическите дейности, свързани с производство, транспорт и търговия на нефт и нефтени продукти. Ние сме краен потребител на тези продукти и не би следвало да попадаме в разпоредбите на тези икономически дейности, каза Дъбнишка. По думите й са проведени силни дискусии, както вътрешни, като сектор, за да се обединим, чисто технически, около едно предложение, така и с различните институции.

"Търсехме как ние да сме позиционирани в този закон така, че колегите, независимо от мащаба им, да не изпитват допълнителна финансова и административна тежест".

Оформени са предложения, които са "онзи баланс в закона, чрез който да покажем, че нашата общност казва - да, търсим механизъм за справяне с сивата икономика и нелоялните търговски практики в сектора на горивата, но сме категорични, че ние като специфичен, краен потребител на тези продукти, не би следвало да попадаме под действието на този тежки регулации", добави събеседничката. 

"Премиерът още на първата среща, а и на втората среща е подкрепил, че действително земеделският потребител не е търговец, каквато е основната постановка на закона, не е съхранител на горива по начина, по който съхраняват акцизните складове, големите петролни бази. Предложенията, които сме отправили са подкрепени от премиера, както и от Емил Димитров, председателят на водещата комисия. Имаме дадено обещание, че между първото и второ четене нашите искания, по които сме постигнали единодушие, ще бъдат представени в специален доклад в Парламента". 

Вижте целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт