Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България - засега без директна конфронтация с Русия

Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, Бизнес старт, 30.03.2018

Изгонването на руски дипломати би била по-мека мярка, отколкото окончателното връщане на българския посланик. Това мнение изказа Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според нея окончателно отзоваване на посланик е много твърда мярка и е може би последната възможна стъпка.

„Окончателното връщане на българския посланик означава на практика прекратяване на дипломатическите отношения. В тази градация отзоваването на посланик според мен не е възможно. Още повече, че посланик Бойко Коцев наистина трябваше да приключи своя мандат съвсем скоро. И изпращането на следващ посланик не е възможно преди Коцев да се върне обратно в Москва, за да приключи официално мандата си. Едва тогава може да се смени със своя наследник“.

Чернева смята, че това, което България прави до момента, е по-скоро да взема страната на тези, които не искат да влязат в директна конфронтация с Русия по случая „Скрипал“.

„Въобще България като че ли изглежда по-колеблива. Това е възможна позиция - да кажем, че ние не искаме никого да гоним, но ето ние връщаме нашия посланик за консултация, ние сме солидарни в рамките на НАТО, защото НАТО също изгони една група руски дипломати. България там не е гласувала против, не е блокирала това решение. Така че България е извършила определени стъпки“.

По думите ѝ това, което в момента прави впечатление, е, че започва едно все по-колебливо поведение от различни гласове в България и е възможно тази позиция да претърпи промяна.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт