Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook - съвременен кибереквивалент на Дивия Запад

Христо Ласков в Бизнес старт, 29.03.2018

Христо Ласков, CENTIO Professional IT Security. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Ласков, CENTIO Professional IT Security. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Информационните технологии са просто средство. Начинът, по който работим с тях се определя от самите нас. Наистина трябва да се сложи едно базово ниво на хигиена, което ако се спазва за всички нас ще бъде много по-лесно. Това каза Христо Ласков, CENTIO Professional IT Security, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира киберсигурността и какъв е балансът между контрола и свободата в глобалната мрежа.

"В основата на сигурността и защитата ни в интернет стоим самите ние. Събития от последните седмици и особено свързаните с казуса Cambridge Analytica, показват, че голяма част от хората са свикнали, че има "някой там някъде", който ги защитава непрекъснато -един такъв таен супергерой".

Хората отказват да разберат, че основната отговорност за защитата на личните ни данни пада върху самия индивид, подчерта гостът. "Когато сме в някакъв вид платформа, ние решаваме какво споделяме за себе си и как да го споделяме. Ако говорим за по-високо ниво - индивидът може да повлияе на цялата фирма в която работи, споделяйки някъде информация за себе си или отваряйки неправомерен файл. Тази единична грешка може да има много повече последици за много повече хора". 

През 2014 във Facebook е имало 9 милиона приложения и 42 млн. фен страници и това може да ни бъде ориентир за мащаба на проблемите, които могат да бъдат създавани около събирането на данни от потребители, които разрешават лекомислено достъп до личната си информация или се съгласяват например приложение за инсталиране на фенерче на своя смартфон да изпраща съобщения, поясни събеседникът.    

Какво точно се случи и какво е притеснителното при казуса Cambridge Analytica? Имаше ли изтичане на данни? Каква е ролята на Facebook? Защо толкова рязко светът "скочи" срещу Facebook и доколко са оправдани очакванията ни, че Facebook пази от посегателства информацията, която споделяме?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт