Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ердоган осъзнава своята зависимост от ЕС

Иво Иванов, журналист, Бизнес старт, 28.03.2018

Икономиката. Това е големият проблем на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, защото целият стокооборот на Турция, над 60%, е насочен към Европа, а стопанството на страната е крайно зависимо от идващите от Европа средства за рефинансиране - и на производствата, и дори на платежния баланс на страната. Това мнение изказа журналистът Иво Иванов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според него Ердоган е силно зависим от Европа и осъзнава това.

„Самият факт, че по време на срещата във Варна Ердоган мълчеше и трябваше да изслуша смирено всичко, което му казваха европейците, показва, че той съзнава своята зависимост“, коментира той. 

„Ердоган започна поредните си икономически проекти, които са на границата на големия риск. Той се опитва да започне строителството на един нов огромен проект. Смята да вложи част от държавни пари, които в последствие частният бизнес да подкрепи и да привлече и чужди капитали, но този „втори Босфор“, както той го нарича, може да се окаже една афера Панама“.

Журналистът смята, че България не бива чак толкова да скланя глава пред Ердоган.

„Ако той ни заплашва с поредна емигрантска вълна, не бива да забравяме, че цялата турска икономика и нейната логистика минават през България, а не през Гърция“.

Всеки опит за изливане на емигранти по нашата граница автоматично може да доведе до затваряне на транспортния коридор, добави още Иванов.

„А това значи, че турската икономика няма накъде да изнася и внася своята продукция към Европа, а това е важно. Ердоган го осъзнава“.

Какво бе мястото на Сирия в разговорите по време на срещата Турция – ЕС?

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт