Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България няма подготвени кадри за длъжността, която се въвежда от GDPR

Гинка Христова, адвокат, Бизнес старт, 28.03.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Още един аспект на Общата регулация за защита на личните данни (GDPR) са длъжностните лица, които ще съхраняват и ще обработват лични данни. Това посочи адвокат Гинка Христова в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Тази длъжност се въвежда с регламента, нова е. Това длъжностно лице по защита на данните ще има изключително много функции, отговорности и ще трябва да бъде във високия клас на длъжностите. Според регламента това лице трябва да е отговорно директно пред най-високите ешалони в дадена компания“.

По думите ѝ длъжностното лице ще бъде свързващото звено между самата фирма, администратора и надзорния орган, както и между субектите.

„В случай на пробив на системата за сигурност и изтичане на лични данни, длъжностното лице има отговорността да сигнализира в рамките на 72 часа, да организира кризисния център. Освен това има задължението да организира системата на събиране и обработване на личните данни, да направи така, че всички изисквания на регламента да бъдат изпълнени от администратора“.

Христова обясни, че в самия регламент е посочено какви трябва да бъдат критериите, за да бъде назначено едно лице като такова.

„Определено един от основните критерии е високи професионални качества и задълбочени познания в областта на защитата на личните данни, както и познаване на европейската регулация“.

Към настоящия момент в България има недостиг на такива добре подготвени специалисти, допълни още тя.

Как може да се придобие такава квалификация?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт