Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турция и ЕС не се докоснаха до големите си проблеми

Проф. Динко Динков в Бизнес старт, 27.03.2018

Срещата между ЕС и Турция беше демонстрация, че се поддържа диалогът между двете страни. В този диалог обаче не се откриват реални възможности за решаване на проблеми в отношенията, които не са един и два. 

Това мнение изказа проф. Динко Динков, УНСС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира срещата във Варна между лидерите на Европейския съюз и южната ни съседка.

"В последните години Турция се отдалечава от перспективата да води успешни преговори за присъединяване към ЕС, въпреки че формално си остава страна кандидат за членство". 

Не долових нещо извън очакванията от срещата между лидерите на Турция и на ЕС във Варна, каза гостът. "В рамките на българското председателство бе организирана тази среща и на нея ръководителите на Европейския съюз и на Турция се заканиха да проведат нова среща, може би в рамките на българското председателство. Иначе и двете страни останаха на позициите, които бяха заявили и преди тази среща. Не долавям някакви решения на многото проблеми, които има между ЕС и Турция. 

Защо не се засегнаха най-ключовите и чувствителни теми, които стоят между ЕС и Турция? Защо ЕС нехае за пропуканата демокрация в Турция и нарушава ли това авторитета й на международната сцена? Демонстрира ли безпомощност Европейския съюз? 

Повече вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт