Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Арестът на Пучдемон заздрави редиците на сепаратистите

Момчил Инджов в Бизнес старт, 27.03.2018

Момчил Инджов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Момчил Инджов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германия се въвлича в казуса Пучдемон и Европа трябва да се въвлече, защото това, което става в Каталуния засяга цяла Европа, включително и нас. Това каза журналистът Момчил Инджов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира ареста на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон в Германия. 

"Не трябва да си правим илюзии. Има една по-лоша новина, която убягва от вниманието. Тя е че сепаратистите в Каталуния увеличиха мнозинството си". 

"Ако не бяха издадени заповедите за арест на Пучдемон и на другите петима бих могъл да се обзаложа, че сепаратистите ще загубят абсолютното си мнозинство, но сега техните редици са заздравени. Те не са привлекли нов електорат, но са със заздравени редици". 

Германският съд вече взе решение Пучдемон да остане в ареста, докато друг съд вземе решение дали да го предава или не на Испания, каза събеседникът. "Мотивът е опасност да избяга и второ, че в Белгия изходът от съдебното решение би могло да бъде по-благоприятно за него". 

Едва ли може да се очаква още тази седмица да се вземе решение за съдбата на Пучдемон, тъй като срокът за решаването на съдебния казус е 60 дни, обясни гостът. "Особено, когато става дума за Германия, където на законите се държи твърде много. Според мен ще се реши на 50-тия ден. Съдът ще реши дали ще предаде Пучдемон или не". 

"В Испания очакванията са, че той ще бъде предаден, но дали ще се случи това или не - никой не може да каже".  

Защо чак сега се повдигат обвинения за отклоняване на средства във връзка с провеждането на незаконния референдум? Ще бъде ли обвинението в "предателство" част от обвинението в "противодържавна дейност"? Допринася ли за възхода на сепаратизма в Каталуния и "несъвършената избирателна" система?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт