Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турция няма да стане член на ЕС в обозримо бъдеще

Георги Проданов, преподавател в НБУ, и Мариян Карагьозов, журналист, Бизнес старт, 26.03.2018

В обозримо бъдеще Турция няма да стане член на ЕС. Самата Турция не е достатъчно мотивирана, за да постигне това. Това мнение застъпи Георги Проданов, преподавател в НБУ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова във връзка със срещата ЕС-Турция във Варна. 

Според него Турция е държава, която в момента търси собственото си жизнено пространство. 

„Това е може би частта, която трябва да говори с ЕС. Има много стратегическо положение и не мисля, че в сегашната ситуация би отстъпила от стремежа си действително да се наложи като регионален фактор в по-голяма степен, отколкото сме свикнали да бъде“.

По думите на другия събеседник в предаването - журналистът Мариян Карагьозов, от турска страна има 4-5 ключови искания, едно от които е потвърждаване на перспективата за пълноправно членство

Според него в момента се използва това, че България има добри отношения с Анкара, за да може тя да бъде посредник. 

„Следващият ротационен председател на ЕС ще бъде Австрия, а нейните отношения с Турция са значително по-проблемни, тъй като Австрия се противопоставя на идеите за по-тясна интеграция на Турция със Съюза. Поради тази причина българското председателство беше един удобен момент за такава среща, чрез която да се поддържа диалога“. „Европейските претенции по отношение на зачитането на правата на човека в Турция също не могат да бъдат решени с магическа пръчка. Това са въпроси, които са от години в отношенията и би било твърде наивно да очакваме, че срещата във Варна ще реши всичко“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт