Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проектозаконът за горивата - възможност за изчистване на земеделския бранш

адв. Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, Бизнес старт, 26.03.2018

Проектозаконът за горивата е възможност да бъде изчистен и земеделският бранш. Това мнение изказа адв. Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по отношение на протестната готовност на земеделския бранш.

„Сивият сектор в икономиката пречи на всички. Напълно разбирам, че има земеделски производители, които не участват в тези схеми – те вероятно са и по-голямата част – но именно тези, които злоупотребяват, са пречка както за нас, така и за цялата икономика на страната“.

По думите му контролът по транспорта и съхранението на горива е регулиран в множество държави – Гърция, Турция, Полша и Румъния и др.

Бенчев посочи, че в Полша и Румъния режимът е по-лек, защото е регистрационен, за разлика от тези в Турция и Гърция, в които е лицензионен.

„Ние не сме открили топлата вода, просто прилагаме практика, която ще доведе до изчистване на пазара“.

По думите му в Полша в рамките на три месеца оборотът на бензиностанциите е нараснал с над 30%, без това да се дължи на някаква засилена икономическа активност.

„Просто са били спрени едни възможности за извършване на превози между Полша и Германия чрез регистрационния режим, което е довело до сериозно увеличаване на оборотите на бензиностанциите, като това, разбира се, води до увеличение на приходите на държавата, акцизи, ДДС и корпоративен данък“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт