Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доверието във Facebook ще падне, но за кратко

Борис Гончаров, експерт по киберсигурност, Бизнес старт, 22.03.2018

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителското доверие след скандала със злоупотребата с лични данни при Facebook най-вероятно ще спадне, но това ще се отрази само в краткосрочен план. Това каза експертът по киберсигурност Борис Гончаров в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В дългосрочен план нищо съществено няма да се промени. Доверието е основното нещо, с което компаниите работят. Така че потребителското доверие ако бъде разрушено, може да има сериозни последствия за тези огранизации. Може и да ги стимулира малко повече да се заинтересоват как да запазят личните данни“.

Според него начинът за възвръщане на доверието в потребителите e да се отстояват максимално техните права.

„Но това, с което работи компанията, това, с което съществува на пазара, са точно тези данни. Не може да се самоунищожиш“.

 

Дигиталната икономика, която в момента наблюдаваме, и начинът, по която тя функционира, не кореспондират с целите на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR). Има конфликт между интересите на огромните компании и това те да бъдат ограничени за начина, по който използват данните. Но ако те бъдат ограничени прекалено много, ще престанат да съществуват, каза още експертът.

„Регулацията ще бъде нещо като подобрение, но няма да доведе до много сериозни промени“.

 Вижте целия разговор във видеото!

Последни новини
Още от Бизнес старт